TopMenu

Herinnering: nog 2 dag(en) tot de feestdag Feestdag Federatie Wallonie-Brussel 2022 (Waalse overheidsdiensten) op dinsdag 27 september 2022.

Evenementen op Nationale Feestdag Belgie 21 Juli 2012 Militair Defile Brussel

 

Tip: klik hier voor informatie over de Nationale Feestdag van het jaar **2014**.

 

Evenementen op Nationale Feestdag Belgie 21 Juli 2012 Defile Brussel via www.feestdagen-belgie.be

Op 21 juli wordt de onafhankelijkheid van België gevierd. Het is de dag waarop gevierd wordt dat Leopold van Saksen-Coburg-Gotha de grondwettelijke eed aflegde als Koning der Belgen op 21 juli 1831. België maakte eeuwen aan een stuk deel uit van verschillende staten. Het werd pas een onafhankelijk koninkrijk na de Belgische Revolutie in 1830. De volksfeesten op de Nationale Feestdag, zoals wij ze nu beleven, zijn pas begonnen in het jaar 1890.

De nationale feestdag wordt vooral in de hoofdstad Brussel gevierd met een stortvloed aan evenementen in en rond het Warandepark, de Zavel en het Poelaertplein, met als uitschieters het militair défilé aka Nationaal défilé en het pyromuzikaal vuurwerk aan het Paleizenplein. Er worden 150000 bezoekers verwacht. De feesten beginnen in feite de avond voordien met het Bal National aan het Vossenplein en het muzikaal Preludium Tot de Nationale Feestdag in de Bozar. Maak er op zaterdag 21 juli een dagje uit van want de festiviteiten starten ruim voor het militair défilé van 16:00h. Hieronder volgt een greep uit het aanbod. Duimen op goed weer!

 

Video Toespraak Koning Albert 2012 Nationale Feestdag Belgie

Klik op de afbeelding om verder te gaan.
Herbekijk de video toespraak van Koning Albert van Belgie op de Nationale Feestdag Juli 2012 via www.feestdagen-belgie.be

 

Militair Defilé Brussel 21 juli 2012 16:00h – 17:30h (hoofd evenement)

Lokatie: Paleizenplein, Brussel

Het hoofdevenement van deze feestdag is het lucht défilé, het militair défilé en het défilé van de burgerdiensten aan het Paleizenplein. De nagelnieuwe helicopter NH90 (als vervanging van de Sea King reddingshelicopter) en het transportvliegtuig Airbus A400M en vele andere vliegtuigen van de Belgische Luchtmacht zullen over Brussel vliegen tijdens het lucht défilé. Nadien passeren ettelijke componenten van de Landmacht en de Burgerdiensten op het défilé.

Klik op de afbeelding om verder te gaan.
Detail informatie over het lucht defile, militair defile en defile van de burgerdiensten aan het Paleizenplein Brussel via www.feestdagen-belgie.be

 

Andere Evenementen

 

Bal National vrijdag 20 juli 2012 19:30h

Lokatie: Vossenplein, Brussel

Op de vooravond van de nationale feestdag (21 juli) is het Bal National een vaste afspraak in Brussel. Geniet op het Vossenplein aan de Marollen van dit gratis evenement vol muziek, dans en humor voorgeschoteld. Programma: Unik Party, Sam Gooris, Sandra Kim, Lange Jojo, Kings of Pop.

Klik op de afbeelding om verder te gaan.
Bal National op het Vossenplein Brussel via www.feestdagen-belgie.be

 

Preludium Tot de Nationale Feestdag vrijdag 20 juli 2012 20:00h

Lokatie: Bozar, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Ontdek de avond voor de Nationale Feestdag het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel en het Nationaal Orkest van België met de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd onder de leiding van een gerenommeerde dirigent.

De Koning en de Koningin, Koningin Fabiola, Prins Filip en Prinses Mathilde, Prinses Astrid en Prins Lorenz, Prins Laurent en Prinses Claire wonen dit gratis muziek concert ook bij.

Lees hier verder over het Preludium en voor tickets.

 

Te Deum 21 juli 2012 10:00h

Lokatie: Sinter-Goedelevoorplein, Brussel

De Nationale Feestdag begint officieel met het zingen van Te Deums om 10:00h in aanwezigheid van leden van de koninklijke familie in Brussel, Gent en Luik. Koning Albert en Koningin Paola, Koningin Fabiola, Prins Filip en Prinses Mathilde wonen het Te Deum bij in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal van het bisdom Mechelen-Brussel.

Klik op de afbeelding om verder te gaan.
Te Deum 21 juli 2012 10:00h in in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal Brussel via www.feestdagen-belgie.be

 

Dorp van Defensie 21 juli 2012 10:00h

Lokatie: Koningsplein en Regentschapstraat, Brussel

Defensie heeft een volledige buurt ingepalmd met allerlei interessante standen en kraampjes waar je het werk en materieel van het Ministerie van Defensie kan aanschouwen. Dit is een dag waarop je een F-16 gevechtsvliegtuig of de uitrusting van het B-FAST team, dat wordt uitgestuurd bij natuurrampen wereldwijd, es van dichtbij kan bekijken.

Ga ook langs bij het Peacekeeper spel voor de jeugd, op stand 20, en maak kans op een unieke luchtdoop met een militair vliegtuig. Het Instituut voor Veteranen NIOOO organiseert dit spel.

Klik op de afbeelding om verder te gaan.
Een overzicht van alle standen en kraampjes van Defensie via www.feestdagen-belgie.be

De volledige brochure van Defensie over de Nationale feestdag 21 juli 2012 (40 pagina’s lang, in het Frans en het Nederlands)

 

PolitieDorp 21 juli 2012 10:00h

Lokatie: Poelaertplein, Brussel

De geïntegreerde politie is vereerd om de elfde editie van haar uitgebreide politiedorp aan te bieden en elke bezoeker een unieke ervaring te laten beleven.

Deathride! Vanaf het gebouw van de Arbeidsrechtbank, tegenover het Justitiepaleis, is de Deathride katrol gespannen. Waaghalzen krijgen de unieke kans om een ritje op deze Deathride te proberen. Enkele sportmonitoren staan in voor het goede verloop.

De Technische en Wetenschappelijke Politie geeft een demonstratie over hoe laboranten een crime scene met een dodelijk slachtoffer wordt onderzocht.

De Cel Vermiste Personen, in samenwerking met Child Focus, geeft uitleg over hun specifieke taken en opdrachten en hoe het opsporen van een vermiste person verloopt.

Aanschouw de demonstraties van de grote witte sproeiwagens die ingezet worden bij ongeregeldheden zoals voetbalgeweld.

Klik op de afbeelding om verder te gaan.
Alles over het Politiedorp Poelaertplein Brussel via www.feestdagen-belgie.be

 

Muziekfestival B-United 21 juli 2012 15:00h

Lokatie: Muntplein, Brussel

Muziek Publique en de Stad Brussel organiseren dit muziekfestival rond 3 thema’s: wereldmuziek, folklore en straat theater. Programma: Odemba OK Jazz All Stars & Papa Noel, Orkestar Braka Kadrievi, Dédé Saint-Prix, La Mal Coiffée, Karim Baggili Sextet, Cie Che Cirque.

Klik op de afbeelding om verder te gaan.
Muziekfestival B-United 21 juli 2012 15:00h Muntplein Brussel via www.feestdagen-belgie.be

 

Resto National 21 juli 2012 17:00h

Lokatie: Vossenplein, Brussel

In het kader van het lopende fijnproeversjaar Brusselicious 2012 organiseert VisitBrussels het Resto National in de vooravond van 21 juli. Je kan aan het Vossenplein je honger stillen na het défilé met een royaal menu mosselen frites. Schrijf je nu in en krijg een gratis drankje op 21 juli. Vanaf 20:30h kan je meedoen aan het muziekspectakel ‘Brussel Zingt’ en vanaf 23:00h begint het dansbal.

Klik op de afbeelding om verder te gaan.
Resto National 21 juli 2012 17:00h Vossenplein Brussel via www.feestdagen-belgie.be

 

Feestdorp van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken 21 juli 2012

Lokatie: Grote Zavel, Brussel

Je kan in dit feestdorp kennismaken met onder andere het nieuwe elektronische stemsysteem, het rookmelderspel en demonstraties van de Civiele Bescherming en de jeugd-brandweer.

Lees verder over het grote feestdorp van Binnenlandse Zaken

 

Pyromuzikaal Vuurwerk 21 juli 2012 23:00h

Lokatie: Paleizenplein, Brussel

Het impressionante vuurwerk evenement barst los aan het Paleizenplein. Het vuurwerk wordt dit jaar in de drie kleuren van de Belgische vlag uitgevoerd en wordt met prachtige muziek ondersteund. De Vuurwerk Meesters Van Cleemput hebben dit uniek vuurwerk spectakel van 25 minuten lang en met zo’n 50.000 projectielen ontworpen.

Vuurwerk 21 juli 2012 23:00h Paleizenplein, Brussel via www.feestdagen-belgie.be

 

Weekendje boeken in Brussel?

Als je het jezelf en je familie of vrienden makkelijk wil maken, dan boek je een hotel voor het weekend.

 

Verkeersinformatie, Openbaar vervoer, Parkings in Brussel

Als je op 21 juli de auto gebruikt voor je verplaatsingen in Brussel dan hou je best rekening met de speciale maatregelen van de Politie om het verkeer tijdens de vele evenementen van de Nationale Feestdag in goede banen te leiden.

Zoek je nog een parking in Brussel op de Nationale Feestdag? Ontdek alle parkings in 10 seconden met deze interaktieve kaart (kies in de rechterkolom de opties Transitparkings en Openbare Parkings).

Je kan in feite beter het openbaar vervoer gebruiken op deze feestdag in Brussel (de speciale regelingen van de MIVB voor metro, tram en bus) en je wagen parkeren in de Brusselse Rand op een eind punt van de Brusselse Metro MIVB en vervolgens een rit naar het metrostation Park of Louiza nemen ( bereikbaarheid van het feest in de Warande).

Het Politiedorp is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Het Brussels openbaar vervoer (metro, tram, bus) is zeer schappelijk van prijs; bijvoorbeeld een 5-ritten kaart (“JUMP”) kost €7,50

 

Weerbericht voor het centrum van België

 

Referenties

 

Gerelateerde pagina’s

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan met de knoppen bovenaan dit artikel, sla het op in je Favorieten, en schrijf je in op de Nieuwsbrief als je op tijd op de hoogte wil gehouden worden van een aankomende feestdag of schoolvakantie (zie rechterkolom op de webstek).

 

 

, , , , , , , , ,

Download het document op deze pagina om een mooie afdruk te maken.