TopMenu

Herinnering: nog 16 dag(en) tot de feestdag Kerstmis 2023 op maandag 25 december 2023.

De Geheimen van een Schitterende Moederdag

 

Geheimen Sublieme Moederdag (zondag 10 mei 2015) via www.feestdagen-belgie.be

Op de tweede zondag van mei, en op 15 augustus in regio Antwerpen (Maria-Tenhemelopneming), viert Belgie de feestdag Moederdag. Jij doet toch ook mee?

Deze familiedag staat 100% in het teken van het verwennen van moeder, en dus ook de grootmoeder(s). De huishoudelijke taken worden op Moederdag zoveel mogelijk overgenomen door de andere leden van het gezin…

Lees verder hoe deze speciale dag is ontstaan en wat jij kunt doen om van Moederdag een sublieme dag te maken die nog lang herinnerd zal worden in de familie.

 

Overzicht.

 

Achtergrond en ontstaan van Moederdag.

Het eren van het moederschap is iets van alle tijden, denk aan de moederkultus in het klassieke Griekenland en de verering van Maria door de katholieke Kerk van pak ‘em beet 2000 jaar geleden.

De “moderne” versie van Moederdag in Belgie is er gekomen op 2 manieren.

Enerzijds begon ene Amerikaanse Anna Marie Jarvis rond 1907 regionaal een soort van Moederdag te promoten als waardering voor het moederschap. Dat initiatief kreeg op nationaal niveau meer en meer aanhang en daarom werd in 1914 door president Woodrow Wilson besloten om de 2e zondag van mei voortaan te benoemen tot nationale Moederdag van Amerika.

De Amerikaanse Moederdag kreeg in het volgende decennia internationaal meer en meer aanzien en gradueel werd deze feestdag dan ook overgenomen in West-Europa.

Anderzijds was er de Antwerpse schepen Frans van Kuyck die in 1913 de 15e augustus (het Feest van Maria) uitriep tot Moederdag. Men had in Belgie toen geen weet van wat er zich in Amerika afspeelde rond dit thema, er was nog geen snelle media zoals Internet heh. Hij vond dat er in de toenmalige tijd van modernisering meer aandacht zou geschonken worden aan familiewaarden en de belangrijke rol van de moeder in gezin en maatschappij.

Het gevolg hiervan is dat in de regio Antwerpen de Moederdag nog steeds gevierd wordt op de 15e augustus.

 

Inspiratie voor mooie Moederdag gedichtjes.

Moederdag is een familiedag vol met emoties.

Speciale gedichten zijn een ideale manier om dat te accentueren. Kinderen maken vaak op school, op het kinderdagverblijf, bij de grootouders of papa, allerlei mooie cadeautjes en gedichtjes.

Lees hieronder verder om een mooi Moederdag gedichtje te vinden.

En als je het echt goed wil doen, kan je er inspiratie opdoen en vervolgens zelf een uniek gedichtje in elkaar spinnen.

Je mag jouw gedichtje aan je moeder (of het gedichtje dat aan jou als moeder of oma werd voorgelezen) altijd plaatsen op de Facebook fan pagina Feestdagen Belgie.

Moederdag 2015 via www.feestdagen-belgie.be
Klik op de afbeelding om verder te gaan.

 

Knutsel een mooi cadeau in elkaar voor Moederdag.

Verras moeder met een cadeautje dat je zelf in elkaar geknutseld hebt. Een mooier cadeau kan ze zich niet voorstellen!

Bekijk hieronder een aantal knutsel ideetjes. De lijst met de benodigde materialen en de stap voor stap instructies om je werkje in elkaar te zetten worden duidelijke uitgelegd.

Je mag een foto van jouw creatie altijd plaatsen op de Facebook fan pagina Feestdagen Belgie.

Moederdag 2015 via www.feestdagen-belgie.be
Klik op de afbeelding om verder te gaan.

 

De Typische Bloemenboeketjes.

Een bloemenboeket bezorgen is en blijft een mooie manier om aan moeder te tonen hoeveel respect je hebt voor haar oneindige toewijding om haar familie te blijven ondersteunen in goede en kwade tijden.

Tip: als je in een landelijke omgeving woont dan kan je ook es op pad gaan in de velden en bosranden en een mooie bundel van veldbloemen en kruiden verzamelen. Hiermee stel je dan een uniek boeket samen. Je moeder zal hopelijk nog meer onder de indruk zijn van je eigen ontwerp en de tijd die je eraan gespendeerd hebt.

Moederdag 2015 via www.feestdagen-belgie.be
Klik op de afbeelding om verder te gaan.

 

Evenementen op Moederdag.

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap?

Besef dan wel dat de meeste families de Moederdag gezellig thuis vieren.

Er zijn natuurlijk massa’s andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld gaan shoppen op de zondag; de meeste design-winkels aan bijvoorbeeld de Brusselse Markt en de grote kuststeden zijn geopend, of een museum bezoeken.

 

Referenties

Vind je dit ook een interessant artikel?

Je bent natuurlijk vrij om zelf jouw keuze te maken.

 

 

 

 

, , , , , , ,

Download het document op deze pagina om een mooie afdruk te maken.