TopMenu

Herinnering: nog 18 dag(en) tot de speciale dag Vaderdag 2024 op zondag 9 juni 2024.

Top Evenementen op Feest van de Vlaamse Gemeenschap 11 juli 2014.

 

Top Activiteiten op Feest Vlaamse Gemeenschap 11 juli 2014. via www.feestdagen-belgie.be

Iedere Vlaming kijkt uit naar deze typische Vlaamse feestdag. De feestdag valt jaarlijks op de vaste datum 11 juli.

Alle Vlamingen en het instituut Vlaanderen willen met het Feest van de Vlaamse Gemeenschap het zelfbehoud en de eigenheid van Vlaanderen in ere houden.

Helaas is het geen officiële feestdag voor alle Vlamingen, maar enkel voor diegenen die werken voor de Vlaamse overheidsdiensten.

De organisatie Vlaanderen Feest! werd opgericht door de vzw Vlaanderen-Europa met als doel om meer bekendheid te bekomen voor deze feestdag en festiviteiten te ondersteunen die dit thema jaarlijks onderschrijven.

Hieronder vindt je een lijst van de belangrijkste evenementen, de geschiedenis en actuele invulling van dit Feest.

 

Overzicht.

 

Vlaanderen Muziekland op Grote Markt Antwerpen.

Top Activiteiten op Feest Vlaamse Gemeenschap 11 juli 2014 via www.feestdagen-belgie.be

Geena Lisa presenteert deze prachtige muziekshow die in juli en augustus zal landen in enkele Vlaamse steden. Op 11 juli landt de show op de Grote Markt in Antwerpen en wordt deze feestdag speciaal in de verf gezet.

De line-up is uitstekend met onder andere Axel Hirsoux, Bart Kaëll, Belle Perez, De Romeo’s, K3 en Regi.

Het liedje Vlaanderen Feest! van Bart Kaëll werd dit jaar 2014 verkozen tot het Vlaanderen-Feest lied. Bart zal het liedje onder andere te berde brengen op alle Vlaanderen Muziekland concerten die deze feestdag als thema brengen.

 

Kalender:

  • .

Adres: Grote Markt, 2000 Antwerpen.

 

Brussel Danst op Grote Markt en Muntplein Brussel.

Top Activiteiten op Feest Vlaamse Gemeenschap 11 juli 2014 via www.feestdagen-belgie.be

Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli wordt opnieuw door Muntpunt ter harte genomen om heel Brussel te laten dansen onder de titel Brussel Danst. De Muntpunt organisatie is een initiatief van De Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse overheid.

De gratis festiviteiten hebben plaats op de Grote Markt met als hoofdgenres Latin-American en Slows, het Muntplein met Urban Dance, en een parcours rond deze locaties waar amateur dansgroepen de animatie verzorgen.

In de Spiegelzaal van het Brussels Parlement slow je de avond in met Zaki.

De hoofdacts op de hoofdpodia zijn Buscemi, TLP & Lefto, en Rocco Granata.

Maar het is vooral de bedoeling dat je zelf actief deelneemt aan dit metropole dansfestival. Neem bijvoorbeeld deel aan de Dance Battle op het Muntplein.

Bekijk de trailer Brussel Danst 2014:

 

Kalender:

  • .

Adres: Grote Markt, 1000 Brussel.

Adres: Adres: Muntplein, 1000 Brussel.

 

Andere evenementen tijdens de eerste 11 dagen van juli 2014.

De feestdag wordt ook in de verf gezet tijdens vele locale evenementen in Vlaanderen.

Kijk hier voor een overzicht per gemeente.

 

Achtergrond en geschiedenis van de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap.

Deze ultieme Vlaamse feestdag werd in het jaar 1973 in het leven geroepen door de Cultuurraad, de voorloper van het Vlaams Parlement. Bij decreet werden het Vlaams volkslied, de Vlaamse feestdag en de Vlaamse vlag vastgesteld.

De exacte dag 11 juli werd bewust gekozen om te verwijzen naar de aanzet en grote gevolgen (voor Vlaanderen) van de Guldensporenslag die op 11 juli in het jaar 1302 uitgevochten werd (de slag duurde dus maar 1 dag, in feite maar een halve dag).

De Vlamingen hebben toen de Fransen verslagen op de Groeningekouter rond Kortrijk. Het Franse leger van professionele ridders werd verslagen door een eenvoudig voetvolk van Vlaamse stedelingen en de Vlaamse adel; David tegen Goliath. Door deze overwinning werd voorkomen dat het Graafschap Vlaanderen werd ingepalmd door Frankrijk dat wilde profiteren van de economische rijkdom van de steden in het Graafschap.

De Guldensporenslag staat voor het prominente verzet tegen overheersing door vreemde machten, de wil om de eigen regio te besturen en de drang naar samenhorigheid. Dit alles maakte de kalender datum van deze veldslag een prima kandidaat voor de Feestdag van Vlaanderen.

Sinds 1973 is het een feest met strijd gebleven om, op het gebied van regionale verantwoordelijkheden en taal, gelijke rechten te bekomen in de Belgische federale staat.

 

 

Referenties.

 

Vind je dit ook een interessant artikel?

 

 

 

 

, , , , ,

Download het document op deze pagina om een mooie afdruk te maken.