TopMenu

Herinnering: nog 10 dag(en) tot de speciale dag Vaderdag 2024 op zondag 9 juni 2024.

Sta Even Stil Bij Overledenen En Medemens Tijdens Allerheiligen Allerzielen 2013.

 

Sta Even Stil Bij Overledenen En Medemens Tijdens Allerheiligen Allerzielen 2013. via www.feestdagen-belgie.be

Deze periode is een unieke gelegenheid om in ons drukke leven effe de pauze-knop in te drukken.

Sta eens stil bij de mensen die je tijdens het voorbije jaar ontvallen zijn. Heb je het gedachtenisprentje bijgehouden?

Het is ook een periode om ons respect te betuigen aan onze naaste medemensen in de geest van Allerheiligen.

De gemeentearbeiders zijn de dagen voordien druk in de weer geweest op het kerkhof om de laatste hand te leggen aan de paadjes en perken, en familieleden lopen af en aan met poetsgerief.

We herdenken onze doden op Allerzielen en dit is dan ook de aanleiding dat vele familieleden gepast naar de begraafplaats gaan en in deze periode een bloemstukje of een chrysant bijzetten. Vele mensen gaan de dag voordien, op Allerheiligen, naar de begraafplaats maar eigenlijk is Allerzielen de meer gepaste dag hiervoor.

 

Overzicht.

 

 

Zijn het nog officiele Belgische feestdagen?

Iedereen heeft recht op een vrije dag op Allerheiligen vrijdag 1 november 2013 omdat het nog steeds een officiele feestdag is in Belgie. Maar dat is het niet meer in Nederland sinds de jaren 1960, evenals in vele andere Europese landen.

Allerzielen zaterdag 2 november 2013, een gedenkdag van de Rooms Katholieke Kerk, is geen algemene officiele Belgische feestdag. Het is nog wel een vrije dag voor het personeel van de Federale Overheidsdiensten van Belgie.

 

 

Achtergrond van Allerheiligen en Allerzielen.

Alle heiligen van het christelijk geloof worden op Allerheiligen gevierd en dit gebeurt op de vaste datum 1 november. De dag nadien is het Allerzielen waarop alle overledenen herdacht worden.

In de beginjaren van het christendom werden de Christenen vaak vervolgd en zelfs gedood omdat hun geloof als een bedreiging voor de bestaande instituties werd beschouwd. De Kerk riep deze overledenen uit tot martelaren. Hieruit ontstonden later de heiligen.

De Kerk kent momenteel meer dan 6000 heiligen; bijvoorbeeld Jozef, Maria, Franciscus en Pater Damiaan en men kon moeilijk een feestdag uitroepen voor elkeen omdat er simpelweg maar 365 dagen zijn in een jaar.

Daarom werd de hoogdag Allerheiligen uitgeroepen. In het begin werd deze hoogdag gevierd in de maand mei maar die werd in de 9e eeuw al snel verplaatst naar 1 november. De Kerk wilde hiermee een duidelijk signaal afgeven dat het Feest van Halloween (op de dag voordien 31 oktober) een heidens feest is en geen plaats heeft in de Christelijke maatschappij. Het is discutabel of die argumentering vandaag de dag nog geldig is maar ik geef hier alleen aan wat toen de redenering was.

In navolging van Allerheiligen werd door de Kerk in de 12e eeuw ook de hoogdag Allerzielen uitgeroepen om, naast de martelaren en heiligen, ook alle overleden gelovigen te eren.

 

 

Koninklijke Crypte in Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken uitzonderlijk geopend.

De 1e dag van november is een van de weinige dagen van het jaar dat de Koninklijke Crypte is opgesteld voor het publiek. De crypte bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken.

De prachtige crypte is de begraafplaats van alle voormalig regerende Belgische vorsten en echtgenotes. Het is een bezoekje waard.

 

Kalender:

Adres: Onze-Lieve-Vrouwkerk, Onze-Lieve-Vrouwvoorplein, 1020 Laken, Belgie.

 

Koninlijke Crypte te Laken via www.feestdagen-belgie.be
Klik op de afbeelding om verder te gaan.

 

 

Rondleidingen Kerkhof van Laken.

De VZW Laken-Ontdekt organiseert op 1, 2 en 3 november 2013 speciale rondleidingen op het kerkhof van Laken in het Frans en het Nederlands.

De gids doet de geschiedenis uit de doeken van deze begraafplaats en de notabelen, kunstenaars, politici en officieren die er welverdiend een plaatsje hebben gekregen.

 

Kalender:

  • tot en met .

Adres: Begraafplaats Laken, Onze-Lieve-Vrouwvoorplein, 1020 Laken, Belgie.

 

Kerkhof Laken via www.feestdagen-belgie.be
Klik op de afbeelding om verder te gaan.

 

 

Dag Van De Doden in Mexico.

Allerzielen wordt ook gevierd in andere landen. We zoomen hier in op Mexico (grotendeels Christelijk).

Het volk van Mexico gedenkt de overledenen en de voorouders op De Dag Van De Doden met onder andere een expressief festival rond 1 en 2 november 2013. Het ziet er voor een buitenstaander angstaanjagend uit met de skeletten uit klei en karton, de imposante doodsmaskers en offer altaren. Het doet me een beetje denken aan carnavalsoptochten.

 

Kalender:

  • tot en met .

 

Mexico Dag van de Doden via www.feestdagen-belgie.be
Klik op de afbeelding om verder te gaan.

 

 

Literatuur.

 

 

Referenties.

Vind je dit ook een interessant artikel?

 

 

 

 

 

, , , , , , , ,

Download het document op deze pagina om een mooie afdruk te maken.